Бизнес имотите в София – офиси, търговски площи на водещата

...
 Бизнес имотите в София – офиси, търговски площи на водещата
Коментари Харесай

Бизнес имотите в София предлагат на инвеститорите най-високата доходност в ЕС

 Бизнес парцелите в София – офиси, търговски площи на водещата комерсиална улица (бул. " Витоша " ) и логистични парцели, оферират на вложителите най-високата рентабилност в границите на Европейския съюз (ЕС) през третото тримесечие. Това демонстрират данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.
Наемите на офис площите в централните региони на София да вземем за пример доближават междинните 13,5 евро на кв.м, показва компанията, като се базира на данни, събрани от колегата ѝ за България Forton. За тримесечието няма смяна в наемните равнища, само че на годишна база има растеж от съвсем 4%.

Доходността остава постоянна на равнище от 8%, което не се трансформира нито за тримесечието, нито за 12 месеца. Очакванията обаче са до края на годината да има известно намаляване.

В рамките на Европейски Съюз Букурещ в Румъния е на второ място с рентабилност от 7,25% за първокласните офиси.

По-висока рентабилност се регистрира само за централния бизнес регион на Москва – 10,5%. В Истанбул равнището ѝ е колкото в Букурещ – 7,25%.

В Европейски Съюз като цяло, без София и Букурещ, доходността от вложенията в първокласни офис площи се колебае сред 3%, колкото е в Мюнхен, и 6%, колкото е в Хага, като наклонността също е за равномерен спад, демонстрират данните на компанията.

Що се отнася до комерсиалните площи по водещите търговски улици, наемите по бул. „ Витоша “ в София остават 46 евро за кв.м и през третото тримесечие на годината. Доходността доближава 8,5% и не се чака смяна.

В рамките на Европейски Съюз Букурещ отново е на второ място със 7,5% рентабилност от сходни търговски площи.

За Европа като цяло Москва още веднъж е водач с 12,5%. На водещи пазари като Париж, Виена, Рим, Милано доходността е даже под 3%.

При логистичните площи в София наемите се задържат постоянни на приблизително равнище от 4 евро на кв.м през третото тримесечие, което обаче е с малко над 5% повече на годишна база и наклонността е за растеж поради засиленото търсене и незадоволителното предложение. Доходността се намалява с 25 базисни пункта на годишна база до 9,25% и се чака да остане постоянна.

Втори е Букурещ с 8,75% рентабилност, а трета е Будапеща с 8%.

Средно за Европа наемите на офис площи регистрират растеж от 2,7% през третото тримесечие на годишна база по отношение на 2,1% през второто тримесечие, демонстрират данните на Cushman&Wakefield.

Наемите на логистичните площи най-накрая потеглят нагоре – със приблизително 0,9% за интервала юли – септември след четири следващи тримесечия на спад, само че за годината се чака приблизително понижение от 0,4%, пресмятат специалистите.

При комерсиалните площи на водещите търговски улици в Европа наклонността за наемите се задържа отрицателна. Понижение на наемните равнища се регистрира на 43 от 45-те следени пазара, като междинното понижение доближава 0,4% през третото тримесечие на годишна база.
По публикацията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР